Intrebari si raspunsuri despre ORL la scufundari
Categorie: Snorkeling | Freediving | Scufundari recreationale | Cave diving | Trimix diving | Scufundari comerciale | Scufundari speciale |
Pentru a practica in siguranta scufundarile specialistii recomanda reguli foarte clare de comportament si de protectie. Sa te dai viteaz si sa te joci cu sanatatea ta, inseamna sa nu ai respect pentru tine si acest sport fascinant. Asa cum am promis, incepem o serie de discutii cu specialisti, astazi oferindu-va un interviu cu @Dr. Melinte Gabriela - Violeta Medic Primar ORL - Clinica Up Medical Bucuresti. Ea va "sparge" cateva mituri pe care le-am auzit deja printre scafandri. Sa ne fie de folos!
1. La ultima excursie de scufundări, toți scafandrii și-au pregătit sticluțe cu Tobradex și și-au pus preventiv picături în urechi înainte de scufundare. Ce parere aveti despre aceasta practica curenta in domeniu si cum se poate face mai bine partea de preventie?
Tobradex este un medicament sub forma de picaturi, ce contine doua subtante active: antibiotic (Tobramicina) si un antiinflamator steroidian (Dexametazona). Rolul lui este de a trata infectiile si inflamatiile asociate acestora, motiv pentru care nu isi dovedeste eficacitatea in prevenirea eventualelor complicatii asociate scufundarilor.
In ceea ce priveste preventia, practicantii acestui tip de sport trebuie sa urmeze cursurile speciale care se organizeaza inainte de a primi avizul pentru scufundare, acordandu-le importanta cuvenita.
In timpul coborarii, scafandrii trebuie sa efectueze egalizarea activă a diferitelor spații de aer, inclusiv masca facială (prin suflarea aerului din nas în mască) și urechea medie (prin căscat, înghițire sau efectuarea unei manevre Valsalva). Este important ca acestia sa respire normal pe parcursul coborarii, iar aceasta din urma trebuie sa fie una lenta, astfel incat sa se realizeze corect transferul de gaze si egalizarea presiunilor. Recomandarile actuale indica si o oprire de siguranta cu o durata de 3-5 minute la o adancime de 3-4 metri.
Este contraindicata practicarea scufundarii in cazul existentei unei afectiuni ORL: sinuzita, otita, obstructie nazala, rinite acute sau cornice etc.
2. Multi dintre scafandri, mai ales cei incepatori au des sangerari din nas. Cum este sanatos sa reactionam in astfel de cazuri ca insotitori si ce recomandari dati celor care au in mod repetat sangerari?
Sangerarile nazale apar de cele mai multe ori in cazul barotraumei sinusale, cunoscuta ca barosinuzita sau aerosinuzita. Aceasta se instaleaza in cazul esecului egalizarii presiunii intrasinusale cu cea a mediului ambiant. Daca sangerarile nu sunt majore sau repetate, atunci nu exista motiv de ingrijorare. Daca apar in mod repetat, atunci scafandrul trebuie sa mearga la un consult de specialitate inaintea urmatoarei scufundari pentru a identifica si trata o eventuala problema rinosinusala.
3. Un cititor, practicant de scuba ne-a scris ca la scufundare a avut dureri foarte puternice în urechea dreaptă. La adâncimea de 5 metri, durerile deveneau insuportabile. După multe pauze și intrări treptate, a reușit să depășească aceste dureri. Care ar putea fi cauza și ce ar trebui să facă în astfel de situații?
Ca si in celelalte situatii, esecul egalizarii presiunii intre cavitatile sinusale si otice si mediul ambient, determina aparitia barotraumei. Este necesara coborarea lenta, treptata si efectuarea manevrelor de echipresiune (inghitire, cascat, Valsalva).
4. Unii practicanti de scuba vin la bazin cu nasul infundat. Unii insista sa se scufunde si cu aceasta problema. Ce recomandări aveți in astfel de cazuri?
Este interzisa scufundarea in cazul obstructiei nazale sau a prezentei oricarei patologii de cai respiratorii superioare. Este imperios necesara o vizita la medical ORL-ist pentru rezolvarea acestor probleme inainte de a practica acest sport.
5. Multi practicanti de scuba prefera să fac excursii scurte si sa lege zborul cu avionul de scufundari. La ce distanta de timp recomandati sa se faca scufundari dupa zbor cu avionul si care sunt riscurile in cazul in care nu respectam aceasta recomandare?
Scufundarile se pot efectua dupa un zbor cu avionul, insa dupa scufundare trebuie sa existe o pauza cuprinsa intre 12 si 24 de ore pana la urmatorul zbor, in functie de numarul de scufundari efectuate si de adancimea atinsa, deoarece exista riscul producerii unei afectiuni foarte grave, numita embolie gazoasa sau boala de decompresie.
6. Exista tratamente preventive pentru probemele care apar la scufundari? Ce puteti recomanda?
In primul rand, persoana care doreste sa practice scufundarile trebuie sa se asigure ca se afla in deplina stare de sanatate. In al doilea rand, trebuie respectate toate indicatiile instructorilor cu privire la pasii care trebuie urmati pe parcursul scufundarii.
7. Unul dintre scafandri a ajuns la 208 m si multa lumea vrea sa ii doboare recordul. Este periculos pentru organism să ajunga la adâncimi asa mari? La ce semne ale corpului ar trebui sa fiu atent in perioada de pregatire a acestui record?
Riscurile unei astfel de coborari sunt majore, avand impact asupra intregului organism, nu numai in sfera ORL, putand duce pana la deces. Nu incurajez astfel de practici.
8. Este sigur pentru copii să facă scufundări? De la ce varsta?
Copiii pot incepe scufundarile dupa varsta de 10 ani, numai in prezenta unei personae instruite si certificate.
10. Există niște dopuri speciale pentru urechi pentru scufundări. Este recomandat să le folosesc? Ajută la ceva?
Nu sunt indicate, conductele auditive externe trebuie mentinute libere pentru a facilita o reglare corecta intre presiunea intraauriculara si ce a mediului ambiant.
Dr. Melinte Gabriela - Violeta
Medic Primar ORL - Clinica Up Medical Bucuresti
Doctor in Medicina
Citeste Si
Cel mai bun buddy!
vizualizari 105
Intrebari si raspunsuri despre ORL la scufundari
vizualizari 483
Întâlnirea Siguranță sub apă ScubaRomania
vizualizari 146
Scufundari la Nice
vizualizari 293
Nemo 33 (Belgia) / Y-40 The Deep Joy (Italia) / Deepspot (Polonia) / Deep Dive (Dubai
vizualizari 142
Top 10 destinatii de scufundari
vizualizari 259
Deschidere a sezonului de scufundări în Marea Neagră, organizată de Aqua-Mar Diving Team
vizualizari 195
Scufundare în Marea Mediterană, la Barcelona
vizualizari 171
Top 5 Computere de Scufundari pentru 2024: Recenzii si Recomandari
vizualizari 288
Salutul între scafandri
vizualizari 267
Scufundare la 208 metri in 14 minute, durata totala 4 ore și 53 minute - record
vizualizari 237
TryScuba in Vacanța VS România
vizualizari 178
Labe colorate: Portocaliu, verde, mov și multe alte culori pentru dive în adâncuri!
vizualizari 178
În lumea scufundărilor, se vorbește și despre ...barbă!
vizualizari 174
ScubaRomania.ro la SuperEroi pentru Viață
vizualizari 154
Dezbatere fierbinte în lumea scufundărilor: SSI vs PADI vs NAUI!
vizualizari 247
Beneficiile Terapiei prin Scufundări: Cum Ne Ajută Scuba Diving-ul să Ne Conectăm și Să Medităm Sub Apă
vizualizari 295
Rebreather vs Standard SCUBA
vizualizari 186
Cât costă să faci scufundări
vizualizari 259
Tommy Alberelli - "super personaj" în lumea scufundărilor
vizualizari 119
Prima Scufundare: Începutul Călătoriei Tale Subacvatice
vizualizari 150
Cine îl cunoaște pe Manuel Stanoiev?
vizualizari 160
Este necesar să știi să înoți pentru a face scufundări?
vizualizari 486
Freediving vs Scufundări
vizualizari 130
Cârcei la Scufundări: Încălzirea te ajută să scapi de Cârcei ?
vizualizari 164
Vizita la Aqua Mar Diving - centru scufundari Constanta
vizualizari 306
Labe scufundari cu botosi sau sosete versus Labe sccufundari normale
vizualizari 167
Beneficii Nitrox scufundări Nitrox versus Aer la scufundari
vizualizari 245
Scufundari in piscina - Complex Sportiv De Natație Otopeni
vizualizari 271
Scufundari in Marea Neagra
vizualizari 476
Ultimele locuri pentru safari-ul de diving din Marea Roșie
vizualizari 234
Intreținerea echipamentului de scufundări
vizualizari 162
Semnul OK la scufundari
vizualizari 338
Test de flotabilitate scufundari
vizualizari 307
Dragoș Popescu, un instructor de scufundări intr-o nouă ediție a podcastului "De la 9 și puțin"
vizualizari 219
De Ce Oamenii Aleg Scufundările?
vizualizari 318
ScubaRomania.ro la Targul Salon de la Plongee, 11-14 ianuarie la Paris
vizualizari 159